Strokovni kot

Izobraževanje │ Strokovne delavnice z ilustratorji

Center ilustracije najavlja in vabi na tri brezplačne strokovne delavnice z uveljavljenim avtorjem in avtoricama.

Gre za sklop treh delavnic, na katere se je potrebno ločeno prijaviti. Obvezne prijave do zapolnitve mest sprejemamo na galerija@divjamisel.org.

K prijavi vabimo ilustratorke in ilustratorje ter študentke in študente, ki vas zanima spoznavanje različnih ustvarjalnih praks in pristopov. Priprijavi obvezno navedite, na katero delavnico se prijavljate. V primeru zadostnega števila mest se lahko prijavite tudi za celoten sklop.

Vsakokratna delavnica bo sestavljena iz uvodnega predavanja in predstavitve ilustratorske prakse, po kratkem odmoru pa bo sledila praktična delavnica.

Pripravljajo in vodijo:
𝗝𝘂𝗿𝗲 𝗘𝗻𝗴𝗲𝗹𝘀𝗯𝗲𝗿𝗴𝗲𝗿 │ 13. 11.
𝗠𝗮𝗷𝗮 𝗞𝗮𝘀𝘁𝗲𝗹𝗶𝗰 │ 20. 11.

𝗘𝘃𝗮 𝗠𝗹𝗶𝗻𝗮𝗿 │ 27. 11.

Več o delavnicah

Strokovni kot

Dve slovenski slikanici v izboru Silent book collecton 2023 │ IBBY

Kar dve slovenski avtorski slikanici sta se uvrstili v mednarodno zbirko brezbesednih knjig za otroke IBBY Silent book collection 2023. Avtoricama Tini Volarič (Črta, Miš, 2021) in Marti Bartolj (Dogodivščina v žepu, Miš, 2021) iskreno čestitamo!

Seznam izbranih del

Dogodki, Strokovni kot

Predavanje │ Prelomna pedagogika beograjskega nadrealizma

13. junija 2023 ob 18.00

Center ilustracije, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

Center ilustracije vabi na predavanje o beograjskem nadrealizmu, vezano na nadrealistično knjigo za otroke Podvizi družine “Pet petlića” (Podvigi tolpe »Petih petelinov«), ki je zaznamovala konec zgodovinskih avantgard v Jugoslaviji. Predavanje vodi Aleksandar Bošković, raziskovalec in prevajalec angleške izdaje knjige. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku, na voljo bo povzetek v slovenščini.

Več o dogodku

Dogodki, Strokovni kot

OA 2023 │ Zajtrk na akademiji: Podoba in umetna inteligenca, okrogla miza

3. junij ob 10.00

ALUO – Oddelek za oblikovanje, Dolenjska 83

Center ilustracije v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje pripravlja okroglo mizo, ki odpira vprašanja, povezana z novimi tehnološkimi možnostmi ustvarjanja podobe.

Več o dogodku

Dogodki, Strokovni kot

Predavanje │ Začetki knjižne ilustracije pri nas

17. maj 2023 ob 11.00

Center ilustracije, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

Center ilustracije vabi na predavanje o knjižni ilustraciji v Sloveniji med leti 1880‒1920. Predavanje vodi dr. Alenka Simončič, muzejska svetovalka v Narodni galeriji, prijave na brezplačno predavanje pa sprejemamo na info@centerilustracije.si.

Več o dogodku

Strokovni kot

Center ilustracije v današnjem časopisu Delo o kritiki ilustracije

Kaj se je zgodilo z likovno kritiko? Kako zastopana in podprta je kritika ilustracije? Kako k avtonomiji discipline prispeva živahno teoretsko polje? Zakaj je delo kritikov tako podplačano? V Centru ilustracije nadaljujemo z objavljanjem serije člankov, v katerih pod drobnogled jemljemo pereče teme sodobne ilustracije. V tokratni izdaji se o teoriji in kritiki ilustracije izrekajo Saša Nabergoj, Judita Krivec Dragan ter Ciril Horjak.

Prispevek je za Center ilustracije pripravila Ajda Bračič.

Dogodki, Strokovni kot

Delavnica │ Pisanje besedil za umetnice in umetnike

Spletna delavnica: 25. 4. 2023

Rok za prijavo: 20. 4. 2023

Svet umetnosti (SCCA-Ljubljana) in Kino Šiška (DobraVaga) pripravljata delavnico pisanja besedil za umetnice in umetnike, ki si želijo izboljšati svoje veščine pisanja in besedila prilagoditi različnim kontekstom.

Več o delavnici

 

Strokovni kot

Izobraževanje │ Preventivna konservacija del na papirju

Vodnikova domačija Center in Center ilustracije, Stritarjeva 7, Ljubljana

V sredo, 29. marca, ob 11.00 vabimo na brezplačno predavanje s področja preventivne konservacije del na papirju.

Na predavanju bomo spoznali lastnosti papirja, njegove najpogostejše poškodbe ter primerno opremo in materiale za razstavljanje, arhiviranje, konserviranje in restavriranja del na papirju. Ob tem pa se bomo seznanili z vzorci pravilne opreme in ob konkretnih primerih izvirnikov videli primere poškodb.

Predavanje vodi Tina Buh, kons. rest. svetovalka v Narodni galeriji.

Prijave na info@centerilustracije.si.

Več o predavanju

Strokovni kot

Prvi prispevek Centra ilustracije v današnjem časopisu Delo

V Centru ilustracije pričenjamo z objavljanjem serije člankov, v katerih bomo pod drobnogled jemali pereče teme sodobne ilustracije. Prvega preberite v današnjem Delu: v njem svoja mnenja o izobraževalnem procesu ilustratorjev podajo vodja katedre za razvoj ilustracije Suzi Bricelj, prodekanja ALUO Marija Nabernik ter magistrska študentka Anamarija Pocrnjič, spomnijo pa se tudi predsodkov, ki so o ilustraciji veljali pred desetletji, denimo tega, da je ilustracija “slikarstvo na kuhinjski mizi”.

Prispevek je za Center ilustracije pripravila Ajda Bračič.

Korak do članka

Strokovni kot

Izobraževanje │ Podpisovanje, označevanje in številčenje del

Poznavanje osnov signacije umetniških del je pomembno in na področju ilustracije se pogosto sprašujemo, kako ustrezno in z enotnimi pravili signirati original, omejeno serijo in neomejeno serijo ilustracij.

Center ilustracije v torek, 25. oktobra, ob 18.00 vabi na kratko brezplačno predavanje, na katerem bomo predstavili pravila signiranja grafičnih listov, ki jih uporabljamo tudi na področju ilustracije.

Predavanje pripravlja in vodi Admir Ganić, magister grafike. 

Več o predavanju