Dogodki

Pogovor | O letošnji Fabuli s Terezo Prepadnik

28. februar 2024 ob 11:00

Center ilustracije, Ljubljana

Avtorica letošnje podobe festivala Fabula ter naslovnic knjižne zbirke je Tereza Prepadnik. Njen ustvarjalni proces bo na ogled v galeriji Dobra Vaga, Center ilustracije pa vabi na avtoričino dopoldansko predavanje ter pogovor, ki ga bo z ustvarjalko vodila producentka festivala, Eva Kučera Šmon.

Več o pogovoru

Dogodki

Objava | Alenka Sottler v reviji 3×3 Magazine

V newyorški reviji 3×3 Magazine za sodobno ilustracijo so na kar 17 straneh pripravili obsežno predstavitev slovenske ilustratorke Alenke Sottler. Akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler sicer ustvarja za otroke, mladino in odrasle, za svoje delo pa je tako v Sloveniji kot v tujini prejela številne nagrade in priznanja; med drugim leta 2021 Levstikovo nagrado za življenjsko delo.

Dogodki

Delavnica | Računovodstvo in davki

7. marec 2024 ob 16:00

DobraVaga, Ljubljana

Društvo Asociacija in DobraVaga vabita k udeležbi na delavnici Računovodstvo in davki za ustvarjalke s področja kulture. Delavnico bo vodil davčni svetovalec Urh Vele.

Več o delavnici

Dogodki

Razstava | Silvan Omerzu: Mizoginija

7. februar 2024 – 5. maj 2024

Kazemate, Ljubljanski grad

Razstava na temo mizoginije z lutkami in avtomatom skozi zgodovinska obdobja prikazuje dogodke, ki so usodno vplivali na odnose moških do žensk.

Kustos razstave: dr. Jure Mikuž
Glasba: Larisa Vrhunc
Izdelava lutk in avtomata: Silvan Omerzu in Žiga Lebar

Več o razstavi

Dogodki

Razstava | Marija Prelog: Zlati poljub / Poljub zlata

5. februar 2024 – 29. februarja 2024

Goriška knjižnica Franceta Bevka, Nova Gorica

Razstava ilustracij Marije Prelog iz dveh delovnih zvezkov za domače branje Zlati poljub in Poljub zlata, avtorja Zoran Božiča, ki sta izšla pri
Državni založbi Slovenije leta 1998.

Več o razstavi

Dogodki

Razstava │ Urška Stropnik Šonc: Krila v srcu

15. januar 2024–9. februar 2024

Galerija Instituta “Jožef Stefan”, Ljubljana

Ilustratorka Urška Stropnik Šonc razstavlja obširen opus del, namenjenih predvsem otrokom prvega triletja osnovne šole. Ob prepoznavnemu, oblikovno izčiščenemu slogu, je v razstavljenih delih opazna avtorska subtilnost obravnave posameznih motivov.

Več o razstavi

Dogodki

Razstava │ Anka Kočevar in Paolo Cossi: Zaspanost in alkimija

17. januar 2024–28. februar 2024

Galerija Centra ilustracije, Ljubljana

Razstava Zaspanost in alkimija prinaša dela domače ustvarjalke Anke Kočevar in italijanskega striparja Paola Cossija. Nastala je v sklopu projekta Živel strip! Živela animacija!

Več o razstavi

Dogodki

Nagrada za življensko delo │ Retrospektiva Marjana Mančka

22. december 2023 ob 20. uri

Slovenska kinoteka, Ljubljana

Letos je Društvo slovenskega animiranega filma – DSAF podelilo Nagrado Saše Dobrila za življensko delo na področju animiranega filma animatorju in ilustratorju Marjanu Mančku. Ob tej priložnosti pripravljajo retrospektivo animiranih filmov Marjana Mančka. Na ogled bo 11 kratkih animiranih filmov, ki si jih bomo ogledali iz 35 mm filmskih kopij. Vstop je brezplačen.

Vabljeni v družbo krasnih animacij mojstra Marjana Mančka!

Več o dogodku

Dogodki

Razstava │ Peter Škerl v Galeriji Krka

12. december 202320. januar 2024

Galerija Krka, Novo mesto

Ilustrator Peter Škerl, prepoznaven po prefinjeni avtorski obravnavi resnejših literarnih motivov, se tokrat predstavlja z ilustracijami, ki jih je ustvaril ob stoletnici novomeške pomladi. Dela, narisana v tehniki tuša, s humornim pridihom nagovarjajo (tudi) starejšo publiko.

Več o razstavi

Dogodki

Ilustratorski kot v Cankarjevem domu

11.–17. december 2023

Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma, Ljubljana

Ilustratorski kot je mobilna razstavna enota Centra ilustracije, ki potuje naokoli in predstavlja ter v nakup ponuja izvirna dela slovenskih ilustratork in ilustratorjev. Tokrat predstavljamo ilustracije domačih ustvarjalcev in ustvarjalk, ki so v knjigah doma in po svetu izšle v zadnjih letih. Ob ilustracijah lahko prelistate in kupite tudi knjige, v katerih so izšle.

Sodelujoči avtorji in avtorice:
Zvonko Čoh, Marta Bartolj, Tina Dobrajc, Jelka Godec Schmidt, Miha Ha, Anka Kočevar, Maja Kastelic, Dora Kaštrun, Ana Maraž, Matija Medved, Lila Prap, Alenka Sottler, Hana Stupica, Igor Šinkovec, Peter Škerl, Gorazd Vahen, Huiqin Wang, Maša P. Žmitek