Dogodki

Razstava slovenske ilustracije v Trstu │ IN KAJ SE JE ZGODILO POTEM?

2. september – 3. december

Slovensko stalno gledališče Trst

Razstava slovenske ilustracije IN KAJ SE JE ZGODILO POTEM? se iz Bolonjskega knjižnega sejma v prilagojeni obliki seli v Slovensko stalno gledališče Trst. Odprtje razstave bo pospremilo 39. mednarodni kongres IBBY, ki bo letos med 30. avgustom in 1. 9septembrom prav tako potekal v Trstu.

Sodelujoči avtorji in avtorice: Marta Bartolj / Vesna Benedetič / Suzi Bricelj / Matej de Cecco / Zvonko Čoh / Danijel Demšar / Jurij Devetak / Bojana Dimitrovski / Tina Dobrajc / Jure Engelsberger / Milan Erič / Jelka Godec Schmidt / Ančka Gošnik Godec / Miha Hančič / Ciril Horjak / Adriano Janežič / Marjanca Jemec Božič / Maja Kastelic / Dora Kaštrun / Samira Kentrić / Anka Kočevar / Tanja Komadina / Ana Košir / Maša Kozjek / David Krančan / Kristina Krhin / Tomaž Lavrič / Polona Lovšin / Izar Lunaček / Marjan Manček / Ana Maraž / Matija Medved / Ivan Mitrevski / Eva Mlinar / Manica K. Musil / Silvan Omerzu / Andreja Peklar / Maja Poljanc / Lila Prap / Tereza Prepadnik / Petra Preželj / Ana Razpotnik Donati / Jelka Reichman / Liana Saje Wang / Zoran Smiljanić / Alenka Sottler / Alenka Spacal / Damijan Stepančič / Hana Stupica / Katarina Šeme / Igor Šinkovec / Peter Škerl / Andrej Štular / Gorazd Vahen / Tina Volarič / Jaka Vukotič / Huiqin Wang / Ana Zavadlav / Maša P. Žmitek

IN KAJ SE JE ZGODILO POTEM? Razstava slovenske ilustracije | KATALOG

Dogodki, Strokovni kot

Ilustrofest │ Masterclass: Eva Mlinar, Hana Stupica in Maša P. Žmitek

Festival ilustracije Beograd
5. – 12. julij

Utrdba Kalemegdan, Beograd

6. edicija beograjskega Ilustrofesta se bo s svečanim odprtjem pričela 5. julija 2024. Festival, ki bo trajal vse do 12. julija pa bo pospremil bogat spremljevalni program. V nedeljo, 7. julija bo med drugim potekal masterclass, ki ga bodo vodile domače ilustratorke: Eva Mlinar, Hana Stupica in Maša P. Žmitek. Prijave na info@ilustrofest.com.

Več

Dogodki, Strokovni kot

Risarsko-družabni dogodek │ POZDRAV POLETJU

Center ilustracije, Ljubljana

V Centru ilustracije vsak nov letni čas pozdravimo s posebnim risarsko-družabnim dogodkom. V središču pozornosti je model, tokrat oblečen v poletje, ob njem pa ilustratorji in ilustratorke s skicirkami, izbrana glasba, sončni prigrizki in morske tekočine. Vabljeni na sproščeno poletno izpopolnjevanje risarskih veščin. S seboj prinesite skicirke, svinčnike in poljubni material.

Dogodek je brezplačen, namenjen ilustratorjem in ilustratorkam.

𝗣𝗿𝗶𝗷𝗮𝘃𝗲 𝘀𝗼 𝗼𝗯𝘃𝗲𝘇𝗻𝗲, 𝘀𝗽𝗿𝗲𝗷𝗲𝗺𝗮𝗺𝗼 𝗷𝗶𝗵 𝗻𝗮 𝗺𝗮𝗷𝗮.𝗿𝗼𝘁𝘁𝗲𝗿@𝗱𝗶𝘃𝗷𝗮𝗺𝗶𝘀𝗲𝗹.𝗼𝗿𝗴

Več o dogodku

Dogodki

Razstava │ Maja Poljanc: Hortus conclusus

1. junij – 14. september 2024

Jakčev dom, Novo mesto

Maja Poljanc v svojem delu pogosto zajema elemente znanstvene ilustracije ter vpeljuje ornamente slovenske kulturne dediščine. Na razstavi je na ogled presek njenega dela, med drugim si lahko ogledate originale, nastale za prvo Enciklopedijo slovenskih mitoloških bitij- Encyclopedia Mythologica Slovenica ter dela, ki jih je avtorica ustvarila za založbo Goga, s katero redno sodeluje.

Več

Dogodki, Strokovni kot

Razstava │ Biba buba baja. Ustvarjanje (za) otroka socializma

25. maj – 14. julij 2024

Center ilustracije, Ljubljana

Vabimo na odprtje razstave s kuratorkama dr. Katjo Kobolt in Mašo Žekš ter ustvarjalkami, ki bo v Centru ilustracije v soboto, 25. maja ob 18. uri.

Skozi vizuro sodobnosti razstava z izborom publikacij, ilustracij ter pozicij sodobne umetnosti, pa tudi s filmskim in pedagoškim programom ter predavanji predstavi otroka druge polovice 20. stoletja ter izbrane ustvarjalke za otroke v Sloveniji in na področju bivše Jugoslavije.

Med drugim bodo na ogled številna originalna dela, pester spremljevalni program pa je nastajal z mislijo na vse generacije – prirejamo strokovna predavanja, filmske projekcije in delavnice za otroke. Vstop na razstavo in dogodke (razen filmskega programa v Slovenski kinoteki) je prost.

KORAK DO CELOTNEGA PROGRAMA

Projekt nastaja v sodelovanju Centra ilustracije z ZRC SAZU, društvom Mesta žensk, Vodnikovo domačijo in Slovensko kinoteko.

Naslovna ilustracija: Lidija Osterc

Dogodki

Ilustrofest │ Festival ilustracije Beograd

5. – 12. julij

Utrdba Kalemegdan, Beograd

6. edicija beograjskega Ilustrofesta se bo s svečanim odprtjem pričela 5. julija 2024. Na odprtju bodo podelili nagrade v kategorijah knjižne ilustracije, ilustracije v tiskanih in spletnih medijih, ilustracije v oblikovanju, ilustracije v družbeno angažiranih projektih in ilustracije v osebnih projektih. V času festivala bo na promenadi Sava na utrdbi Kalemegdan videti veliko razstavo ilustracij, potekal pa bo tudi sejem ilustracije.

Več

Dogodki, Strokovni kot

Mesec mode v muzeju │ Modna ilustracija

18. – 31. maj 2024

Pokrajinski muzej Maribor

Mesec mode v muzeju je letos posvečen MODNI ILUSTRACIJI. V sklopu projekta bo 18. maja, na Mednarodni dan muzejev, odprta razstava z naslovom Modna ilustracija – vizualno razkošje. 21. maja bo v Viteški dvorani potekal pogovor s strokovnjaki na temo Ilustracija kot vizualni jezik. Na modni reviji 23. maja se bodo s svojimi stvaritvami predstavili dijaki in študenti oblikovanja, zaključno dejanje Meseca mode v muzeju pa bo 30. maja, ko bo v mariborskem gradu potekala modna revija priznanih slovenskih modnih oblikovalcev.

Korak do programa

 

 

Dogodki, Strokovni kot

Bienale neodvisnih │ Ves / In Between

8. maj – 27. junij

Mala galerija Cankarjevega doma, Ljubljana

Vabljeni na ogled razstave Bienala neodvisnih, ki se odpira 8. maja ob 20. uri.

Razstavi bo sledila tudi kratka praktična izkušnja.

V četrtek, 9. maja se bo odvilo dopoldansko predavanje prof. Hilde Kramer (9.30–10.30), ki mu bo sledila praktična delavnica (11.00–16.00) s prof. Hilde Kramer in Helen Mitchell v dvorani Alme Karlin tik nad Malo galerijo v Cankarjevem domu. Raziskovanje in gradnja Izgubljenih primerkov s Helen ter iskanje pravih odtenkov sive skozi oči vojne in miru s Hilde bodo odličen vstop v lastne ustvarjalne svetove.

Predavanje in delavnica sta brezplačna. Prijave na delavnico so obvezne in mesta omejena, prijava na info@bienaleneodvisnih.com do 1. maja 2024.

Dogodki

Razstava │ Lidija Plestenjak: Ptice Kolumbije

18. april – 31. maj 2024

Galerija Skedenj na Trubarjevi domačiji

Ilustratorka Lidija Plestenjak na tej razstavi predstavlja serijo poljudoznanstvenih ilustracij ptic, ki jih je naslikala med bivanjem v Kolumbiji. V Kolumbiji najdemo izjemno raznolikost podnebij, v katerih uspeva na tisoče različnih rastlinskih in živalskih vrst, ki že vrsto let privabljajo turiste in strokovnjake s celega sveta.

Več o dogodku

Dogodki

Razstava │ Danijel Žeželj: Kot pes

16. april – 19. maj 2024

Center ilustracije, Vodnikova domačija Center

Razstava 𝘒𝘰𝘵 𝘱𝘦𝘴 v ospredje postavlja izbor originalov in povečav iz istoimenskega risoromana (𝘒𝘢𝘰 𝘱𝘢𝘴, Fraktura, 2023), katerega podstat so fragmenti Kafkovih kratkih zgodb. V torek, 16. aprila, bo razstavo odprla projekcija avtorjevih animiranih filmov, ki jih bo uvodoma predstavil 𝗜𝗴𝗼𝗿 𝗣𝗿𝗮𝘀𝘀𝗲𝗹. V četrtek, 25. aprila, pa bo potekal pogovor z avtorjem, ki ga bo vodila Anja Zag Golob.

Več o razstavi