Dogodki

39. Slovenski knjižni sejem

21.26. november 2023

Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

Slovenski knjižni sejem, eden najpomembnejših knjižno-kulturnih dogodkov v Sloveniji, vabi k obisku ljubitelje knjig, avtorje, založnike, knjigotržce in vse druge, ki cenijo moč literature in besede.

Več

Dogodki

Animateka 2023 WARMUP

25.26. november 2023

Slovenska kinoteka, Ljubljana

Mednarodni festival animiranega filma Animateka vabi na retrospektivo V neizbežnem trku, obsežno retrospektivo, posvečeno kolažni animaciji.

Več

Nagrade

Častna lista IBBY 2024

Slovenska sekcija IBBY – mednarodne zveze za mladinsko knjižvenost – vsaki dve leti uvrsti najboljša dela posameznih pisateljev, ilustratorjev in prevajalcev na IBBY častno listo (IBBY Honour List). Na častno listo leta 2024 so se uvrstile Maša P. Žmitek za ilustracije v knjigi Po sledeh velikanov: Sesalci Kenozoika (Miš, 2021); Anja Štefan za knjigo Medved in klobuk (Mladinska knjiga, 2021) in Mateja Seliškar Kenda za prevod knjige Bratje (KUD Sodobnost international, 2021).

Čestitamo!

Več o častni listi in nagrajenkah

Nagrade

Podeljene zlate hruške 2023

Zlate hruške so znak kakovosti za mladinske knjige, ki jih podeljuje Mestna knjižnica Ljubljana – MKL skupaj z Zvezo bibliotekarskih društev Slovenije. Strokovna komisija je med 90 knjigami, ki so dobile znak za kakovost zlata hruška, izbrala tudi dobitnike priznanj v posameznih kategorijah. Priznanja bodo podeljena na 39. Slovenskem knjižnem sejmu v torek, 21. novembra 2023, ob 11. uri, na Gospodarskem razstavišču.

Čestitamo!

Več o zlatih hruškah in dobitnikih priznanj

Dogodki

Ilustratorski kot v Mariboru │ Mobilna prodajna razstava

17.23. november 2023

Minoritska cerkev, Maribor

Ilustratorski kot je mobilna enota Centra Ilustracije, ki potuje naokoli ter predstavlja in v nakup ponuja izvirna dela slovenskih ilustratork in ilustratorjev. Ilustracija je krasno darilo, ki se v raznolikih barvah, oblikah in formatih poda številnim prostorom in priložnostim, z nakupom pa podpiramo domačo ustvarjalnost. Vabljeni v Ilustratorski kot, ki se bo za teden dni ustavil v Mariboru.

Sodelujoče avtorice in avtorji:
Zvonko Čoh, Tina Dobrajc, Marjanca Jemec Božič, Maja Kastelic, Ema Kobal, Polona Lovšin, Matija Medved, Andreja Peklar, Maja Poljanc, Lila Prap, Tereza Prepadnik, Hana Stupica, Peter Škerl, Ana Zavadlav.

Več

Strokovni kot

Izobraževanje │ Strokovne delavnice z ilustratorji

Center ilustracije najavlja in vabi na tri brezplačne strokovne delavnice z uveljavljenim avtorjem in avtoricama.

Gre za sklop treh delavnic, na katere se je potrebno ločeno prijaviti. Obvezne prijave do zapolnitve mest sprejemamo na galerija@divjamisel.org.

K prijavi vabimo ilustratorke in ilustratorje ter študentke in študente, ki vas zanima spoznavanje različnih ustvarjalnih praks in pristopov. Priprijavi obvezno navedite, na katero delavnico se prijavljate. V primeru zadostnega števila mest se lahko prijavite tudi za celoten sklop.

Vsakokratna delavnica bo sestavljena iz uvodnega predavanja in predstavitve ilustratorske prakse, po kratkem odmoru pa bo sledila praktična delavnica.

Pripravljajo in vodijo:
𝗝𝘂𝗿𝗲 𝗘𝗻𝗴𝗲𝗹𝘀𝗯𝗲𝗿𝗴𝗲𝗿 │ 13. 11.
𝗠𝗮𝗷𝗮 𝗞𝗮𝘀𝘁𝗲𝗹𝗶𝗰 │ 20. 11.

𝗘𝘃𝗮 𝗠𝗹𝗶𝗻𝗮𝗿 │ 27. 11.

Več o delavnicah

Dogodki, Javni pozivi

Animafest │ Odprte prijave

Rok za prijavo: 1. februar (kratke animacije) 15. marec 2024 (celovečerne animacije, VR)

34. Mednarodni festival animiranega filma Animafest Zagreb vabi k sodelovanju. Avtorji lahko svoj dela oddajo v različnih kategorijah, najboljša dela pa bodo predvajana v sklopu festivala.

Več o festivalu

Dogodki

Velvet 4 │ Hiša erotične ilustracije

14. oktober–7. november 2023

Galerija Račka, Celje

V celjski Galerija Račka so preteklo soboto odprli že četrto edicijo festivala Velvet, namenjenega erotični ilustraciji. Festival, ki subtilno osvetljuje zapeljive in temačne kotičke človeške zavesti, si je med obiskovalci od svojega nastanka pridobil že skoraj kulten status. Letošnjo izdajo festival posveča zgodbam, mitologiji, zgodovini in pripovedništvu, kjer se izrisujejo teme ljubezenskih razmerij, erotične ali seksualne izkušnje in različne interpretacije telesnosti.

Festival spremljajo tudi vodeni ogledi razstave, erotični kamišibaj in predstavitve.

Več o festivalu

Dogodki

IX. Bienale slovenske neodvisne ilustracije

23. oktober–17. november 2023

Kino Šiška, Ljubljana

Bienale slovenske neodvisne ilustracije tokrat gosti 23 avtorjev iz Slovenije in tujine, ki ustvarjajo v medprostorih sodobne ilustracije, umetniških praks in oblikovanja. Mlad avtorski nabor del različnih formatov, medijev in tehnik se ponovno povezuje v pestro in pisano razstavo. Publiki se tudi letos predstavlja pomemben segment avtorjev, ki skozi vizualna dela utelešajo aktualni “feel” časa.

Več o bienalu

Javni pozivi

Javni poziv │ LICC

Rok za prijavo: 15. november 2023

London International Creative Competition objavlja javni poziv za ustvarjalce kreativnih strok, ki lahko na tekmovanje prijavijo svoja dela v različnih kategorijah.

Več o tekmovanju