Dogodki

Razstava │ Eva Mlinar, Ana Maraž, Tina Volarič

2. april – 31. maj 2024

Mariborska knjižnica

Ob mednarodnem dnevu knjig za otroke se je odprla velika razstava ilustracij Eve Mlinar, Ane Maraž in Tine Volarič, ki gostuje v kar dvajsetih enotah Mariborske knjižnice.

Več o razstavi

Dogodki

Razstava │ Marjan Manček

2. april – 18. maj 2024

Galerija Šivčeve hiše, Radovljica

Manček se na razstavi predstavlja z izbranimi deli iz svojega bogatega, več kot štiri desetletja nastajajočega opusa ilustracij in stripov za otroke in mladino.

Več o razstavi

Dogodki, Strokovni kot

Razstava na knjižnem sejmu v Bologni │ O oblikovni zasnovi razstave

Razstavo slovenske ilustracije, ki se bo predstavljala na knjižnem sejmu v Bologni, sta oblikovali arhitektki Sara&Sara (Sara Badovinac in Sara Škarica). Pri postavitvi sta izhajali iz danosti prostora in izbora avtorjev in avtoric ter njihovih del, ki ga je opravila strokovna skupina JAK ter ostalih izhodišč, ki sta jih pripravili skupaj s Centrom ilustracije, ki razstavo skupaj z JAK organizira in producira. Podobo razstave je pripravila oblikovalka Centra ilustracije, Ajda Fortuna.

“Svet slovenske ilustracije smo slovesno ovili v baldahin, ki v živahnem sejemskem okolju ustvarja intimno zavetje pred siceršnjo zvočno ter vizualno nasičenostjo. Prostorska zasnova razstave črpa navdih iz koncepta renesančnih italijanskih knjižnic, ki so zbranost spodbujale z upoštevanjem proporcev, centralne kompozicije in naravnega svetlobnega vira.
Ključna točka oblikovanja razstave je tako vzpostavitev dialoga med ilustrirano knjigo in ilustracijami v originalni ali reproducirani obliki.
V notranjosti baldahina je s knjigami, originalnimi deli in povečavami predstavljenih 12 avtorjev in avtoric drugi del razstavnega prostora pa z izbranimi knjigami ter reprodukcijami gosti 32 avtorjev in avtoric. Razgrnjen katalog na oblikovanem stojalu predstavlja 59 avtorjev in avtoric s svojimi biografijami in izbranimi ilustracijami in ponudi skupni vpogled v svet izvirne slovenske ilustracije.” Sara&Sara

Nagrade, Strokovni kot

Nagrada Astrid Lindgren │ Med nominiranci Ilustratorja Ana Zavadlav in Peter Škerl ter pisateljica Jana Bauer

Ana Zavadlav, Peter Škerl in Jana Bauer so med številnimi nominiranci za letošnjo spominsko nagrado Astrid Lindgren. Za nagrado je prijavljenih 245 kandidatov iz 68 držav. Dobitnika nagrade bodo razglasili na knjižnem sejmu v Bolonji, 9. aprila, v živo z novinarske konference v Stockholmu.

Čestitamo!

Poročilo domačega medija

Javni pozivi

Ilustratorski natečaj │ 3×3 International Illustration Show

Rok za prijave: 5. april 2024

Odprte so prijave za sodelovanje na 21. ediciji 3×3 International Illustration Show. Poleg ilustratorjev na vseh stopnjah kariere se lahko s svojimi deli, ki so nastala v zadnjem letu, prijavijo tudi umetniški direktorji, grafični oblikovalci, pedagogi, študentje, uredniki, založniki.

Javni pozivi

Ilustratorski natečaj │ iJungle Illustration Awards 2024

Rok za prijavo: 24. oktober 2024

iJungle Illustration Awards je mednarodno ilustratorsko tekmovanje namenjeno ilustratorjem, študentom in organizacijam s področja ilustracije. Sodelujete lahko z deli, ki so nastala in bila objavljenja med letoma 2021 in 2024. Zmagovalce bo izbrala žirija ilustratorjev in umetniških direktorjev. Vsi zmagovalni projekti bodo objavljeni v publikaciji iJungle 2024 Illustrational Annual, podelili pa bodo tudi denarne nagrade za zmagovalce v vsaki od šestih razpisanih kategorijah.

Več o pozivu

Dogodki, Strokovni kot

Razstava slovenske ilustracije v okviru častnega gostovanja na knjižnem sejmu v Bologni │ Izbor avtorjev in avtoric ter del

Predstavitev Slovenije, častne gostje v Bologni, pripravlja Javna agencija za knjigo RS, v sodelovanju s Centrom ilustracije pa nastaja razstava, ki bo v Bologni med 8.-11. aprilom na 300 m2 predstavljala 44 avtoric in avtorjev v katalogu razstave pa skupaj 59.

𝗜𝘇𝗯𝗼𝗿 𝗮𝘃𝘁𝗼𝗿𝗷𝗲𝘃 𝗶𝗻 𝗮𝘃𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰 𝗶𝗻 𝗱𝗲𝗹, 𝗸𝗶 𝗯𝗼𝗱𝗼 𝗿𝗮𝘇𝘀𝘁𝗮𝘃𝗹𝗷𝗲𝗻𝗮, 𝗷𝗲 𝗼𝗽𝗿𝗮𝘃𝗶𝗹𝗮 𝘀𝘁𝗿𝗼𝗸𝗼𝘃𝗻𝗮 𝘀𝗸𝘂𝗽𝗶𝗻𝗮 𝗝𝗔𝗞 𝘃 𝘇𝗮𝘀𝗲𝗱𝗯𝗶: Tina Bilban, Suzi Bricelj, Tanja Komadina, Gaja Kos, Ivan Mitrevski in Marija Nabernik.

𝗞𝗮𝘁𝗮𝗹𝗼𝗴 𝘀𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝘀𝗸𝗲 𝗶𝗹𝘂𝘀𝘁𝗿𝗮𝗰𝗶𝗷𝗲 𝗯𝗼 𝘃 𝗕𝗼𝗹𝗼𝗴𝗻𝗶 𝗽𝗿𝗲𝗱𝘀𝘁𝗮𝘃𝗶𝗹 𝗮𝘃𝘁𝗼𝗿𝗷𝗲 𝗶𝗻 𝗮𝘃𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰𝗲: Marta Bartolj / Vesna Benedetič / Suzi Bricelj / Matej de Cecco / Zvonko Čoh / Danijel Demšar / Jurij Devetak / Bojana Dimitrovski / Tina Dobrajc / Jure Engelsberger / Milan Erič / Jelka Godec Schmidt / Ančka Gošnik Godec / Miha Hančič / Ciril Horjak / Adriano Janežič / Marjanca Jemec Božič / Maja Kastelic / Dora Kaštrun / Samira Kentrić / Anka Kočevar / Tanja Komadina / Ana Košir / Maša Kozjek / David Krančan / Kristina Krhin / Tomaž Lavrič / Polona Lovšin / Izar Lunaček / Marjan Manček / Ana Maraž / Matija Medved / Ivan Mitrevski / Eva Mlinar / Manica K. Musil / Silvan Omerzu / Andreja Peklar / Maja Poljanc / Lila Prap / Tereza Prepadnik / Petra Preželj / Ana Razpotnik Donati / Jelka Reichman / Liana Saje Wang / Zoran Smiljanić / Alenka Sottler / Alenka Spacal / Damijan Stepančič / Hana Stupica / Katarina Šeme / Igor Šinkovec / Peter Škerl / Andrej Štular / Gorazd Vahen / Tina Volarič / Jaka Vukotič / Huiqin Wang / Ana Zavadlav / Maša P. Žmitek

Več

Strokovni kot

Strokovni kot │ Revija Andersen in predstavitev Ane Zavadlav

Marčevska edicija italijanske revije Andersen (št. 410) nas bo pospremila do 61. Bolonjskega otroškega knjižnega sejma. Med stranmi najdete tudi dosje, ki ga ureja Martina Russo, izhajajoč iz članka, ki je nastal v sodelovanju z revijo Otrok in knjiga, festivalom Prevodni Pranger, Centrom ilustracije in Slovensko sekcijo IBBY.

Naslovnico krasi ilustracija Ane Zavadlav, o njeni ilustratorski praksi pa je objavljen tudi obsežnejši članek.

Javni pozivi

Javni poziv │ 11. mednarodni natečaj Hiii Illustration

Odprt je mednarodni natečaj za ilustracijo Hiii Illustration International Competition.

Rok za prijavo: 15. april 2024

Dogodki

Razstava │ Illustratoren Darmstadt

Razstava slovenske ilustracije v nemškem Darmstadtu
9. in 10. marec 2024

Centralstation, Darmstadt, DE

Po lanskoletni predstavitvi slovenske ilustracije na knjižnem sejmu v Frankfurtu v okviru častnega gostovanja Slovenije so nas organizatorji sejma povezali z mestom Darmstadt, kjer že 12. leto zapored pripravljajo razstavo in konec tedna, posvečen častni gostji na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Sinoči, 9. marca, so tako v darmstadstskem prizorišču Centralstation odprli razstavo slovenske ilustracije.

Več o razstavi