Dogodki

Razstava │ TU NAS NAJDETE

16. februar–2. april 2023
Vodnikova domačija Center in Center ilustracije, Stritarjeva 7, Ljubljana

Razstava, ki ju kurirata Lara Mejač in Ajda Ana Kocutar, predstavlja 22 ilustratork in ilustratorjev mlajše generacije, ki v svojih delih na tem področju delujejo z raznolikimi pristopi.

Sodelujoči: Jure Brglez, Matic Brinc, Tjaša Cizej, Peter Ferlan, Veronika Hozjan, Hana Jesih, Jaka Juhant, Zala Kalan, Ema Kobal, Petra Korent, Janja Kosi, Alin Kostiov, Gašper Kunšič, Luka Lavrenci, Matija Medved, Eva Mlinar, Neo Nor, Tereza Prepadnik, Maruša Račič, Ana Lucija Šarić, Dorijan Šiško, Lea Zupančič

Odprtje prve razstave Centra ilustracije je v četrtek, 16. 2., ob 18h.

Dogodki

Video serija │ Poglej to! ILUSTRACIJE, KI SO ZAZNAMOVALE

Napovedujemo serijo kratkih videov, kjer poznavalke in poznavalci predstavljajo ilustracije, ki so jih zaznamovale.

Prvi del:
Samira Kentrić o ilustraciji El Lisickega

8. februar, ob 10.00, na FB in IG Centra ilustracije

Drugi del:
Eva Mlinar o ilustraciji Gustava Doréja

8. marec, ob 10.00, na FB in IG Centra ilustracije

Vabimo k ogledu!

Dogodki

Razstava │ Nuša Jurjevič: Sivko na potepu

15. februar–10. marec 2023

Knjižnica Prežihov Voranc, Ljubljana

Nuša Jurjevič, ilustratorka mlajše generacije, v Knjižnici Prežihov Voranc razstavlja originale ilustracij iz slikanice Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani, ki je lani izšla pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

Več o razstavi

Dogodki

Razstava │ Lidija Plestenjak: Ptice Kolumbije

8. februar–4. marec 2023
Layerjeva hiša in Stolp Pungert, Kranj

Lidija Plestenjak je mlada in večkrat nagrajena avtorica, ki trenutno zaključuje magistrski študij ilustracije na UL ALUO. Pri delu jo navdihuje uporaba različnih tehnik in likovnih pristopov, z ilustriranjem ptic v znanstveni maniri, s katerimi se predstavlja na tej razstavi, pa je začela med bivanjem v Kolumbiji.

Odprtje je v sredo, 8. februarja, ob 10.00, v Layerjevi hiši.

Več o razstavi

Dogodki

Razstava │ Hana Stupica: Ilustracije

7. februar-

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, Ravne na Koroškem

Hana Stupica je ena najvidnejših predstavnic mlajše generacije slovenskih ilustratork. Navdušuje s prepoznavno avtorsko poetiko in natančno izdelanimi živalskimi liki, ki jih z izjemno pozornostjo do detajlov kostumografsko odene v razkošna oblačila. Njene ilustracije bogatijo Schőnwertove pravljice, slikanico Zajčkova hišica ter dve antologiji pesnice, pisateljice in pravljičarke Anje Štefan.

Več o razstavi

Dogodki

Razstava │ Zvonko Čoh: Ilustracije

4. februar–3. marec 2023
Galerija Salsaverde, Izola

Zvonko Čoh deluje na področju ilustracije, stripa, vizualnih komunikacij, animiranega filma in oglaševalskih TV spotov. Zanj je značilno, da ilustracije ustvarja popolnoma spontano, zaradi njegove najbolj razpoznavne prvine – duhovitost, ga občudujejo vse generacije. V košček njegovega bogatega ilustratorskega opusa lahko pokukate na prodajni razstavi izvirnikov.

Več o razstavi

Dogodki

Razstava in okrogla miza │ Otroci gledalci

27. januar–31. maj 2023

Lutkovno gledališče Ljubljana

Razstava, pripravljena v sodelovanju z mednarodnim sejmom otroških knjig v Bologni, bo na ogled postavila izbor del vrhunskih svetovnih ilustratorjev. Gre za kuriran razstavni izbor na temo otrok kot gledalcev umetnosti, ki je nastal v sklopu projekta Ustvarjalne Evrope Mapping.

V petek, 27. januarja, ob 14. uri, bo ob odprtju razstave potekala tudi okrogla miza, na kateri bo nabor strokovnjakov in ustvarjalcev s področja kulturno-izobraževalnih vsebin spregovoril o pomembni nalogi ustvarjanja za otroke.

Več o razstavi in dogodku

Javni pozivi

Ministrstvo za kulturo │ Delovne štipendije za samozaposlene v kulturi

Ministrstvo za kulturo je objavilo razpis za delovne štipendije, ki so namenjene samozaposlenim v kulturi, rojenim leta 1986 ali kasneje. Predvidoma bo podeljenih 31 štipendij v višini 5000 evrov bruto.

Rok za prijavo: 13. februar 2023

Razpisna dokumentacija

Javni pozivi

ZDSLU │ Razpis za razstavo mladih umetnikov

Zveza slovenskih likovnih umetnikov vabi mlade umetnike (do 35. leta) k sodelovanju na skupinski razstavi, ki bo potekala med marcem in aprilom 2023. Avtorji lahko sodelujejo z enim umetniškim delom po lastni izbiri, pri čemer bodo v društvu naredili ožji izbor del, primernih za razstavo.

Rok za prijavo: 6. februar 2023

Besedilo razpisa

Javni pozivi

Ilustratorsko tekmovanje │ Jackson’s Painting Prize

Jackson’s Painting Prize 2023 je mednarodno tekmovanje, ki k sodelovanju vabi slikarje in ilustratorje. Ti lahko sodelujejo s slikarskimi ali risarskimi deli, razvrščenimi v različne vsebinske kategorije – zoologija, portret, krajina ipd.

Rok za prijavo: 1. marec 2023

Več