Nagrade

11. bienale slovenskega oblikovanja Brumen │ NAGRADA BRUMEN ZA ILUSTRATORSKI KOT

Ilustratorski kot je na 11. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen, v okviru katerega podeljujejo najvišje nacionalne nagrade na področju oblikovanja, prejel veliko NAGRADO BRUMEN v kategoriji Informacijsko oblikovanje. Čestitamo vsem sodelujočim!

Vodja projekta: Maša P. Žmitek
Vodja produkcije: Tina Popovič
Vsebinska zasnova: Maša P. Žmitek in Tina Popovič
Oblikovanje razstavnih elementov: Sara Badovinac in Sara Škarica
Vsebinska zasnova in produkcija: Center ilustracije

Sofinanciranje: Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana

_

Ilustratorski kot je mobilna enota, s katero Center ilustracije doma in v tujini predstavlja in ponuja v nakup izvirno slovensko ilustracijo. Modularni, potujoči razstavni elementi so zasnovani kot zložljivi obešalniki, na katerih so na ogled skrbno zaščitene ilustracije. Vsakemu kovinskemu okvirju pripada predal, ki hrani razširjen nabor del avtorjev. Modularni okvirji s svojo fleksibilno zasnovo omogočajo predstavitev raznovrstnih vsebin na igriv in inovativen način.

Dogodki, Nagrade

Nagrada Riharda Jakopiča za življenjsko delo │ Ančka Gošnik Godec

10. april 2024

 

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov ZDSLU v sodelovanju z Moderna galerija, ALUO – Akademija za likovno umetnost in oblikovanje ter SDLK – Slovensko društvo likovnih kritikov je v sredo podelila nagrade in priznanja Riharda Jakopiča za dosežke na področju likovne umetnost. Nagrado za življenjsko delo je prejela Ančka Gošnik Godec, ki je tudi prva ilustratorka – in ena od le petih žensk – med dosedanjimi nagrajenci. Na podelitvi je doživela stoječe ovacije številnega občinstva.

Razstava prejemnikov nagrad in priznanj Riharda Jakopiča 2024 bo na ogled do 4. maja v galeriji ZDSLU, Komenskega 8, Ljubljana.

Več informacij

Nagrade, Strokovni kot

Nagrada Astrid Lindgren │ Med nominiranci Ilustratorja Ana Zavadlav in Peter Škerl ter pisateljica Jana Bauer

Ana Zavadlav, Peter Škerl in Jana Bauer so med številnimi nominiranci za letošnjo spominsko nagrado Astrid Lindgren. Za nagrado je prijavljenih 245 kandidatov iz 68 držav. Dobitnika nagrade bodo razglasili na knjižnem sejmu v Bolonji, 9. aprila, v živo z novinarske konference v Stockholmu.

Čestitamo!

Poročilo domačega medija

Nagrade

Society Of Illustrators │ Matija Medved prejme zlato nagrado

Znano je, da bo Matija Medved na podelitvi v NY, aprila 2024, prejel prestižno zlato nagrado, ki jo podeljuje ameriško društvo ilustratorjev Society Of Illustrators v New Yorku, za serijo knjižnih naslovnic za Festival Fabula.

Čestitamo Matiji Medvedu, založbi Beletrina in Aljažu Koprivnikarju, programskemu vodji festivala, ki je ilustratorja povabil k sodelovanju!

Nagrade

Med letošnjimi prejemniki Prešernovih nagrad tudi ilustrator Ciril Horjak

Ciril Horjak je med prejemniki Nagrade Prešernovega sklada leta 2024 za ustvarjalno delovanje na področju stripa v zadnjih treh letih. V obrazložitvi upravnega odbora Prešernovega sklada so zapisali: “Med današnjimi karikaturisti in striparji močno izstopa z risarsko dognanostjo, s katero pridobljeno akademsko znanje suvereno in zelo inventivno prilagaja svojim satiričnim in šaljivim ter pedagoškim namenom. Njegovo delo je zelo odmevno, tudi v tujini, in deluje vsestransko prepričljivo.”

 

Iskrene čestitke vsem nagrajencem!

Nagrade

Peter Svetina in Damijan Stepančič med nominiranci za nagrado Hansa Christiana Andersena 2024

Nagrade Hansa Christiana Andersena predstavljajo najvišje mednarodno priznanje avtorjem in ilustratorjem knjig za otroke. Med norminiranci za nagrado HCA 2024 sta tudi pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepančič.

Čestitamo!

Več

Nagrade

Hiii Illustration 2022 │ Slovenski ilustratorki med finalisti mednarodnega tekmovanja

Med finaliste mednarodnega ilustratorskega natečaja Hiii Illustration sta se uvrstili tudi domači ilustratorki Alenka Spacal in Tina Volarič. Spacal je komisijo prepričala z ilustracijami iz knjige Plastelinčica in časopis v kategoriji izdanih knjig za otroke, Volarič pa z ilustracijami iz knjige Sosedje in tovariši v kategoriji nenaročenih projektov.

Čestitamo!

Več

Nagrade

Častna lista IBBY 2024

Slovenska sekcija IBBY – mednarodne zveze za mladinsko knjižvenost – vsaki dve leti uvrsti najboljša dela posameznih pisateljev, ilustratorjev in prevajalcev na IBBY častno listo (IBBY Honour List). Na častno listo leta 2024 so se uvrstile Maša P. Žmitek za ilustracije v knjigi Po sledeh velikanov: Sesalci Kenozoika (Miš, 2021); Anja Štefan za knjigo Medved in klobuk (Mladinska knjiga, 2021) in Mateja Seliškar Kenda za prevod knjige Bratje (KUD Sodobnost international, 2021).

Čestitamo!

Več o častni listi in nagrajenkah

Nagrade

Podeljene zlate hruške 2023

Zlate hruške so znak kakovosti za mladinske knjige, ki jih podeljuje Mestna knjižnica Ljubljana – MKL skupaj z Zvezo bibliotekarskih društev Slovenije. Strokovna komisija je med 90 knjigami, ki so dobile znak za kakovost zlata hruška, izbrala tudi dobitnike priznanj v posameznih kategorijah. Priznanja bodo podeljena na 39. Slovenskem knjižnem sejmu v torek, 21. novembra 2023, ob 11. uri, na Gospodarskem razstavišču.

Čestitamo!

Več o zlatih hruškah in dobitnikih priznanj

Dogodki, Nagrade

ZGDW 2023 │ ILUSTRATORSKI KOT

ILUSTRATORSKI KOT, mobilna razstavna oprema Centra ilustracije, med finalisti za nagrado Zagreb Design Week 2023!